Tri mite të gabuara për shtatzëninë – stresi, çokollata dhe ushtrimet fizike

2017-02-24 në ora 18:47

Miti 1 – Stresi gjatë shtatzënisë ndikon keq në fetus

REALITETI – Një studim i ri tregon se një nivel i moderuar i stresit në fakt është i mirë për fetusin. Kjo sepse ndikon në sistemin nervor të fetusit dhe përshpejton zhvillimin e tij.

Gratë që kanë përjetuar stres të moderuar gjatë shtatzënisë, truri i bebeve të tyre në dy javëshin e parë punon më shpejtë sesa të foshnjave, nënat e të cilave nuk kanë pasur të njëjtin stres. Poashtu, kjo ndikon edhe në zhvillimin mendor në fëmijët 2-vjeçar, shkruan Parents, transmeton Gazeta Shneta.

Miti 2 – Gratë shtatzëna nuk duhet të han çokollata

REALITETI – Ka një përjashtim të madh në këto rregulla: çokollatë. Studimet e reja tregojnë se gratë shtatzëna që hanë çokollatë për çdo ditë gjatë shtatzënisë, kanë foshnja që shfaqin më pak frikë dhe më shumë të qeshura në gjashtë muajt e parë.

Një studim konstaton se gratë që hanë pesë ose më shumë çokollata në javë gjatë tremujorit të tretë, kanë një rrezik 40 për qind më të ulët në zhvillimin presionit të rrezikshëm të gjakut, i njohur si ‘preeclampsia’.

Miti 3 – Gratë shtatzëna duhet të shmangin ushtrimet

REALITETI – Në fakt, kur një grua shtatzënë ushtron, fetusi i saj merr beneficione gjithashtu. Studiuesit tregojnë se fetuset e grave shtatzëna të cilat janë fizikisht aktive, kanë norma të zemrës të ngadalshme dhe të ndryshueshme, dy shenja këto të shëndetit kardiovaskular.

Foshnjat e nënave që ushtrojnë kanë peshë më të ulët në lindje, dhe madje mund të bëhen më inteligjent kur të rriten për shkak të trurit më të madh. /Gazeta Shneta/