Vaji i peshkut gjatë shtatzanisë mund të zvogëlojë alergjitë tek fëmijët

2020-06-15 në ora 19:58

Marrja e vajit të peshkut dhe shtesave probiotike gjatë shtatzanisë mund të zvogëlojë rrezikun e alergjive te fëmijët.

Kjo sipas një studimi qeveritar që zbuloi se rreziku i ekzemës u zvogëlua me 22% tek fëmijët, nënat e të cilëve morën një probiotik midis 36 dhe 38 javë të shtatzanisë, transmeton Gazeta Shneta.

Shtimi i baktereve të mira në dietën e tyre gjatë tre deri në gjashtë muajt e parë të ushqyerjes me gji gjithashtu pati një efekt të ngjashëm.

Ndërkohë, nënat që morën një shtesë ditore të vajit të peshkut pas javës së njëzetë të shtatzanisë dhe deri në katër muaj të gjidhënies ulën me 30% rrezikun që fëmija i tyre të zhvillojë një alergji ndaj vezëve.

Një dietë e shëndetshme duhet të përfshijë dy porcione peshku në javë, thotë NHS, megjithëse gratë shtatzëna duhet të jenë të kujdesshme se cilët peshk hanë pasi disa përmbajnë nivele të larta ndotësish që mund të ndërtohen në trup.

Probleme të tilla si alergjia në vezë dhe ekzema kanë qenë tek fëmijët dhe janë rezultat i një sistemi imunitar të fëmijëve që nuk hasnin në baktere sa dikur.

Marrja e probiotikëve mund të ekspozojë sistemin imunitar në zhvillimin të baktereve më të dobishme duke rezultuar që ai të jetë më pak i ndjeshëm ndaj alergeneve të mundshme.

Vajrat e peshkut gjithashtu mund të ndihmojnë në qetësimin e sistemit imunitar, megjithëse duhet të bëhet më shumë punë për të identifikuar mekanizmat e saktë. /GazetaShneta/