Vitamina prenatale në shtatzëni, përmbajtja e mikronutricientëve për një rritje të shëndetshme të fetusit

2020-11-25 në ora 19:14

Rëndësia e ushqimit të duhur gjatë shtatzënisë nuk mund të mbivlerësohet.

Ajo është jo vetëm thelbësore për shëndetin e një nëne, por është gjithashtu jetike për zhvillimin dhe mirëqenien e përgjithshme të foshnjës së saj, shkruan American Pregnancy Association, përcjell Gazeta Shneta.

Për shkak të kërkesave të rritura për energji gjatë fazave të jetës së shtatzënisë dhe laktacionit, kërkesat ditore për më shumë mikroelemente janë gjithashtu më të larta në mënyrë që të plotësohen këto ndryshime fiziologjike te gratë shtatzëna.

Si e tillë, një vitaminë prenatale cilësore rekomandohet gjithmonë për nënat e ardhshme për t’u siguruar që ato plotësojnë ushqyesit thelbësorë të nevojshëm për të mbështetur një shtatzëni të shëndetshme, si dhe një fëmijë të shëndetshëm.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

Ne kemi përpiluar një listë gjithëpërfshirëse të mikroelementëve të rekomanduar:

Vitamina A:

Vitamina A përfshihet në rregullimin e ekspresionit të gjeneve, rritjen dhe zhvillimin, prodhimin qelizor, shikimin dhe imunitetin.

Format e Vitaminës A, të njohura si retinoide, janë thelbësore për zhvillimin embrional dhe fetal duke përfshirë formimin e syve, veshëve, gjymtyrëve dhe zemrës.

Kompleksi i vitaminës B:

Vitaminat B, Tiamina (B1), Riboflavina (B2), Niacina (B3), Acid Pantotenik (B5), Biotinë (B7), Piridoksinë (B6), Folate (B9) dhe Kobalamina (B12), janë vitaminat më të rëndësishme për ti shtuar gjatë shtatzënisë.

Ndërsa të gjitha vitaminat B janë thelbësore, folatet qëndrojnë në krye të listës për rolin e tyre të domosdoshëm në krijimin e qelizave të kuqe të gjakut, proteinave dhe ADN-së.

Përveç që luan një rol jetësor në zhvillimin e shëndetshëm të foshnjës, folatet kanë treguar gjithashtu që në studime të shumta luan një rol të madh në parandalimin e defekteve të lindjes.

Vitaminat C & E:

Vitamina C dhe E, janë dy vitamina antioksiduese që luajnë një rol jetësor në prodhimin e kolagjenit, një proteinë strukturore që gjendet në kërc, kocka dhe lëkurë.

Si antioksidantë, ata gjithashtu mbështesin një sistem të shëndetshëm imunitar dhe mbrojnë nga dëmtimi oksidativ.

Vitamina D:

Vitamina D njihet si funksioni i saj në shëndetin e kockave, megjithatë, vitamina D gjithashtu luan një numër rolesh të tjera në shëndetin dhe parandalimin e sëmundjeve.

Nivelet e vitaminës D ndikojnë në presionin e gjakut të grave shtatzëna, gjendjen shpirtërore dhe funksionin e trurit dhe imunitetin, dhe si i tillë, shmangia e mangësive është e domosdoshme për shëndetin e nënës dhe foshnjës.

Kalciumi:

Plotësimi i shtesës me kalcium mbështet zhvillimin e kockave të foshnjës ndërsa mbron njëkohësisht nënën nga humbja e kockave gjatë mbajtjes së foshnjës.

Kalciumi gjithashtu është treguar për të mbështetur funksionimin e sistemeve të qarkullimit të gjakut, nervave dhe muskujve.

Hekuri:

Kërkesat për hekur janë rritur ndjeshëm gjatë shtatzënisë.

Mungesa e hekurit është shkaku kryesor i anemisë gjatë shtatzënisë dhe si e tillë, plotësimi me hekur gjatë shtatëzënisë është thelbësor.

Jodi:

Marrja e mjaftueshme e jodit është e nevojshme për prodhimin e hormoneve tiroide të nënës dhe hormoni i tiroides është i nevojshëm për mielinizimin e sistemit nervor qendror dhe zhvillimin e shëndetshëm të trurit të fetusit.

Mangësitë e jodit janë treguar të çojnë në prodhim joadekuat të hormonit tiroide gjatë shtatëzënisë, gjë që mund të çojë në dëmtime të pakthyeshme të trurit, abort spontan dhe defekte të lindjes.

Magnez, natrium dhe kalium:

Elektrolitet janë kimikate që mbështesin hidratimin brenda trupit, i cili është i domosdoshëm për funksionet, përfshirë transmetimin e impulseve nervore dhe kontraksionet muskulore.

Magnezi, ndoshta elektroliti më i rëndësishëm për t’u shtuar gjatë shtatzënisë, kërkohet për zhvillim të shëndetshëm dhe mbështet rrjedhjen e mjaftueshme të gjakut në tru.

Zinku:

Mangësitë e zinkut janë të zakonshme tek gratë shtatzëna për shkak të rritjes së shpejtë të qelizave, dhe si e tillë, plotësimi i duhur është i domosdoshëm.

Mangësitë e zinkut gjatë shtatzënisë janë shoqëruar me rezultate anësore, duke përfshirë peshën e ulët të lindjes, lindjen e parakohshme dhe ndërlikimet gjatë lindjes. /Gazeta Shneta/