Zbulimi i foshnjave të vogla gjatë shtatzënisë, lidhur me potencialin e rritjes dhe shkaqet

2022-06-22 në ora 23:47

Foshnjat e vogla ose ato që nuk arrijnë potencialin e tyre të rritjes janë në rrezik të shtuar të shtatzënisë dhe rezultateve të rënda të lindjes.

Rritja e foshnjës në mitër ndikon edhe në mirëqenien e nënës gjatë shtatzënisë dhe lindjes.

Megjithatë, aktualisht, vetëm rreth 1 në 4 prej këtyre foshnjave të vogla identifikohen në shtatzëni, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Një nga strategjitë kryesore për të reduktuar incidencën e lindjes së vdekur të foshnjave është fokusuar në përmirësimin e zbulimit të këtyre foshnjave të vogla. Zbulimi më i mirë ofron mundësinë për mbikëqyrje dhe kujdes të përmirësuar, duke reduktuar kështu rezultatet e dobëta.

Hulumtimi i udhëhequr nga King’s College në Londër dhe i publikuar nga ‘PLOS Medicine’ ka vlerësuar dobinë klinike të Protokollit të Vlerësimit të Rritjes (GAP) në përmirësimin e zbulimit të foshnjave të vogla gjatë shtatzënisë.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Shkalla e zbulimit të foshnjave të vogla me ultratinguj u mat dhe u krahasua midis spitaleve që zbatonin GAP me ato që nuk ishin duke e zbatuar atë. Studimi vlerësoi gjithashtu ndikimin e programit në rezultatet përkatëse për foshnjën dhe nënën.

Gjetjet kanë treguar se futja e GAP nuk përmirësoi përqindjen e foshnjave të vogla që u identifikuan gjatë shtatzënisë.

Gjithashtu nuk kishte dallime ndërmjet njësive të maternitetit që përdorin GAP dhe atyre që vazhdojnë kujdesin e tyre ekzistues, për sa i përket gjërave të tilla si lindja e grave (lindje vaginale ose cezariane), nëse gratë kanë lindje të komplikuara ose nëse foshnjat duhet të qëndrojnë në njësinë neonatale pas ato lindin.

“Rezultatet e këtij testi, i pari i këtij lloji në Mbretërinë e Bashkuar, kanë potencialin real për të informuar mbi udhëzimet klinike dhe politikat mbi qasjet më të mira për të përmirësuar zbulimin e foshnjave të vogla,” thotë profesoresha Dharmintra Pasupathy, autorja kryesore e hulumtimit.

Si rezultat, gjetjet sugjerojnë se GAP nuk ofron përfitime shtesë për rekomandimet aktuale të MB – të cilat duhet të vazhdojnë të konsiderohen si një praktikë më e mirë. /Gazeta Shneta/