Çfarë duhet të dini për fëmijët që njohin dy gjuhë njëkohësisht?

2017-04-22 në ora 14:31

Një studim i ri i fëmijëve dygjuhësh spanjollë-anglisht nga hulumtuesit në Universitetin Atlantik të Floridës botuar në revistën Developmental Science zbulon se kur fëmijët mësojnë dy gjuhë nga lindja, secili gjuhë vazhdon në drejtimin e tij të pavarur, në një shkallë që pasqyron cilësinë e ekspozimit të fëmijëve në çdo gjuhë.

Përveç kësaj, studimi gjen se aftësitë spanjolle bëheshin më të prekshme pasi zhvilloheshin aftësitë e fëmijëve në anglisht, por anglishtja nuk ishte e prekshme për dallim nga spanjishtja. Në të dhënat e tyre gjatësore, hulumtuesit gjetën prova se kur fëmijët zhvilluan aftësi më të forta në gjuhën angleze, normat e tyre të rritjes spanjolle u ulën shkruan ScienceDaily, transmeton Gazeta Shneta.

Studiuesit zbuluan një numër mundësish gjatë studimit. Ata mendonin se mund të ishte diçka e brendshme për fëmijën që shkakton fjalorin dhe gramatikën të zhvillohet në të njëjtën skedë ose mund të ketë vartësi në procesin e zhvillimit të gjuhës në vetvete. Ata gjithashtu theksuan se para se fëmijët të fillonin t’a praktikonin gjuhën e re, atyre do t’iu duhej një udhëzues mësimi dhe një fjalorë i gjuhës së parë./Gazeta Shneta/