E çuditshme: fëmija në bark arrin t’i shëroj plagët trupore të nënës

2017-04-25 në ora 18:27

Një studim i ri i botuar në revistën Cell Adhesion & Migration jep një kuptim krejtësisht të ri të amësisë, pasi shkencëtarët zbulojnë se fëmijët në zhvillim kalojnë në qelizat e rëndësishme dhe potencialisht jetëdhënëse për nënën e tyre.

Transferimi i fetusit, emigrimi i qelizave fetale tek nëna gjatë shtatzënisë, mendohet të ndodhë në të gjitha shtatzënitë, thonë studiuesit, duke shtuar se në njerëzit, qelizat e fetusit mund të vazhdojnë për dekada, duke ofruar përfitime të rëndësishme shëndetësore që ndikojnë si tek nëna, ashtu edhe tek foshnja shkruan News Target, transmeton Gazeta Shneta.

Transferimi i qelizave fetale tek nëna mund të ketë implikime të rëndësishme për statusin imun të grave, duke ndikuar në autoimmunitet dhe tolerancën ndaj transplantimeve, sipas studiuesve.

Dëshmitë shtesë sugjerojnë se këto transferime kanë përfitime të përjetshme. “Ka dëshmi gjithnjë e më të mëdha se qelizat e fetusit vazhdojnë gjatë gjithë jetës në shumë gra që mbajnë fëmijën”, thonë studiuesit./Gazeta Shneta/