Këto janë pasojat e sheqerit të tepërt në shtatzëni

2017-04-01 në ora 18:07

Megjithatë, qelizat kanë kapacitet të kufizuar të absorbimit të glukozës. Glukoza e tepërt që qarkullon në gjak përfundon duke u lidhur me proteinat dhe yndyrat, duke formuar kështu ndër-lidhje.

Pas një kohë të caktuar, këto ndër-lidhje ndërmjet sheqerit dhe proteinave bëhen të përhershme.

Ndër-lidhja e përhershme ndërmjet molekulës së sheqerit dhe molekulës së proteinës mund të shpie në këto pasoja:

  • Bllokon receptorët e hormoneve
  • Pengon funksionimin e imunitetit
  • Ngurtëson muret e enëve të gjakut, duke ndikuar në rrjedhën normale të gjakut
  • Shfytyron qelizat e kuqe të gjakut
  • Ndryshon shprehjen e gjeneve

Pasi që këto ndër-lidhje i bëjnë të gjitha këto dëme trupit, bëhet e qartë pse foshnjat që lindin nga nënat diabetik janë 3 deri 4 herë më të rrezikuara nga ndonjë lloj deformiteti.

Sheqeri është ndër substancat më të dëmshme që mund të hani. Konsumi i tepërt i sheqerit të përpunuar gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë disa komplikime:

– I përkeqëson simptomat e shtatzënisë si vjellja, marramendja dhe ndryshimi i disponimit.

– Shkakton mangësi të lëndëve ushqyese

– Ju bën të ndiheni të lodhur

– E mbingarkon dhe dëmton mëlçinë

– Ju bën të shtoni peshë dhe çrregullon sinjalizimin e insulinës dhe leptinës, dy hormonet kryesore që e rregullojnë peshën trupore dhe ngopjen.

– Shkakton mosfunksionim metabolik; sheqeri i tepërt shkakton shumë simptoma metabolike si shtim në peshë, obesitet abdominal, ngritje e kolesterolit të dëmshëm, nivel i ngritur i sheqerit në gjak, nivele të larta të triglicerideve dhe hipertension.

Këshillohet që sa më shumë ta reduktoni sasinë e sheqerit në dietën tuaj. Po ashtu, disa veprime që mund të bëni janë:

  • Shtoni konsumin e yndyrave të shëndetshme si omega 3
  • Pini ujë të thjeshtë në vend të lëngjeve të gazuara.
  • Hani ushqime të fermentuara sepse bakteret e mira në këto ushqime e forcojnë tretjen dhe lehtësojnë barrën e mëlçisë. Ushqimet e fermentuara janë kosi, kefiri, lakrat dhe trangujt turshi, etj.