Komplikimet e para të shtatzënisë lidhen me rritjen e rrezikut të lindjes së parakohshme në shtatëzaninë e ardhshme

2020-06-14 në ora 23:11

Gratë, foshnja e parë e të cilave lind në afatin e plotë, por që përjetojnë komplikime në shtatzëni, kanë një rrezik të rritur të lindjes së parakohshme (para 37 javësh) në shtatzëninë e tyre të ardhshme, gjen një studim nga Norvegjia, botuar nga BMJ.

Studiuesit me qendër në Norvegji dhe në SHBA vendosën të hulumtojnë nëse komplikimet e shtatzënisë ose rezultatet e dobëta pas një lindjeje të parë mund të rrisin rrezikun e lindjes së parakohshme në shtatzëninë tjetër shkruan MedicalXpress.

Gjetjet e tyre bazohen në të dhënat nga ‘Regjistri Mjekësor i Lindjeve në Norvegji’ që lidhin shtatzënitë e para dhe të dyta për 302,192 gra midis periudhës 1999 dhe 2015 përcjell Gazeta Shneta.

Komplikimet afatgjata përfshijnë pre-eklampsinë (presion anormal të lartë të gjakut dhe proteina të tepërta në urinë), prishje placentale (kur placenta largohet nga barku), vdekja neonatale (në 28 ditët e para), dhe të kesh një fëmijë të vogël (i vogël për moshën gestacionale).

Si të tillë, ata përfundojnë se komplikimet serioze në shtatëzani me termin të plotë “nënkuptojnë një rritje të rrezikut jo vetëm të përsëritjes së të njëjtit rezultat, por edhe të lindjes së parakohshme në një shtatzëni pasuese.

Këto gjetje mund të informojnë kujdesin klinik para lindjes duke ndihmuar në identifikimin e grave në rrezik të rritur të lindjes së parakohshme “.

Dhe ata shtojnë se eksplorimi i mëtejshëm i faktorëve shkakorë që përfshijnë këto rreziqe të përbashkëta “mund të sigurojë një pasqyrë të mekanizmave themelorë biologjikë që lidhin një gamë të gjerë të ndërlikimeve të shtatzënisë”. /Gazeta Shneta/