Pasi ta lexoni këtë artikull, nuk do t’i lejoni fëmijët tuaj të qëndrojnë deri në orë të vona

2017-04-27 në ora 18:27

Studiuesit në Spitalin Universitar të Zyrihut studiuan efektet e privimit të gjumit prej 50 për qind në një grup prej 13 fëmijëve në moshën 5 dhe 12 vjeç dhe zbuluan se fëmijët me shumë pak gjumë apo gjumë të ndërprerë pësuan dëmtime në të gjitha pjesët e trurit, jo vetëm në seksionet e para përgjegjëse për kujtesën.

Në fakt, pas vetëm gjysmës së gjumit të një nate, fëmijët treguan dëme të konsiderueshme në rajonet prapa të trurit, të cilat janë përgjegjës për lëvizjet e planifikuara, arsyetimin hapësinor dhe vëmendjen shkruan Parents, transmeton Gazeta Shneta.

Dhe përderisa fëmijët dhe të rriturit kanë nevojë për një periudhë të gjumit të thellë për të rimarrë pas qëndrimit të vonuar, këto gjetje të reja dallojnë me atë që tashmë dimë për pasojat e privimit të gjumit tek ne, ku efekti është zakonisht i përqendruar në rajonet ballore të trurit.

“Procesi i gjumit mund të përfshihet në zhvillimin e trurit në fëmijëri dhe kështu të ndikojë në maturimin e tij”, shpjegoi autori i studimit Salome Kurth.

“Ky hulumtim tregon një rritje në nevojën e gjumit në rajonet e pasmë të trurit tek fëmijët.”/Gazeta Shneta/