Shkencëtarët thonë se mund të parashikojnë nëse njerëzit po ëndërrojnë

2017-04-16 në ora 10:21

Në një studim të ri, shkencëtarët thonë se mund të parashikojnë nëse njerëzit po ëndërrojnë, duke parë aktivitetin e trurit në rajonin e pjesës së prapme të trurit, të ashtuquajtur “zona e nxehtë”.

Studiuesit zbuluan përmes studimit se kur pjesëmarrësit po ëndërronin, ata treguan një rënie në valët e trurit të frekuencave të ulëta dhe një rritje në valët e trurit në frekuencë të lartë në zonën e nxehtë të pasme kur nuk ëndërronin shkruan LiveScience, transmeton Gazeta Shneta.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se modeli i një aktiviteti të trurit ndonjëherë mund të zbulonte pak për atë çfarë kishin ëndërruar. Për shembull, nëse kishte parë fytyra në ëndërr një person, kishte një rritje në valët e trurit të frekuencës së lartë gjatë gjumit tek një zonë të trurit që zakonisht përdoret për përpunimin e informacionit mbi fytyrat.

Studiuesit thanë se gjetjet e tyre mund të kenë implikime përtej gjumit, për studimin e vetëdijes./Gazeta Shneta/