Çfarë duhet të dini për kancerin e gjirit dhe cilat analiza mundësojnë diagnostikimin e hershëm

2021-10-01 në ora 18:19

Kanceri i gjirit është një lloj kanceri që fillon në gji. Kanceri fillon kur qelizat fillojnë të rriten jashtë kontrollit. Me rastin e muajit Tetor për sensibilizimin e grave për diagnostikim të hershëm të kancerit të gjirit, Cambridge Clinal Laboratories në Prishtinë ofron zbritje -60 për qind të analizave që nevojiten për këtë sëmundje

Kanceri i gjirit është një nga sëmundjet më të shpeshta malinje tek gratë në Kosovë, por kjo sëmundje mund të ndodhë edhe tek burrat. Në Kosovë gjatë vitit 2020 janë regjistruar mbi 1300 raste të reja të kancerit dhe 332 prej tyre janë karcinoma ose kancer të gjirit tek gratë, sipas Shoqatës së Onkologëve të Kosovës.

Shkalla e mbijetesës së kancerit të gjirit është rritur dhe numri i vdekjeve të lidhura me këtë sëmundje është në rënie të vazhdueshme, kryesisht për shkak të faktorëve të tillë si zbulimi i hershëm, një qasje e re e personalizuar në trajtim dhe një kuptim më të mirë të sëmundjes.

Ka shumë lloje të ndryshme të kancerit të gjirit dhe ato të zakonshme përfshijnë karcinomën duktale in situ (DCIS) dhe karcinomën invazive. Të tjerat, si tumoret filodike dhe angiosarkoma janë më pak të zakonshme.

SHKAQET: Mjekët e dinë që kanceri i gjirit ndodh kur disa qeliza të gjirit fillojnë të rriten në mënyrë jonormale. Këto qeliza ndahen më shpejt se qelizat e shëndetshme dhe vazhdojnë të grumbullohen, duke formuar një gungë ose masë. Qelizat mund të përhapen (metastazohen) përmes gjirit tuaj në nyjet tuaja limfatike ose në pjesë të tjera të trupit tuaj.

Studiuesit kanë identifikuar faktorët hormonalë, stilin e jetës dhe mjedisin që mund të rrisin rrezikun e kancerit të gjirit.

Faktoret e rrezikut: Gratë që janë në rrezik të lartë për kancer të gjirit bazuar në faktorë të caktuar duhet të bëjnë një MRI të gjirit dhe një mamografi çdo vit, zakonisht duke filluar në moshën 30. Kjo përfshin gratë që:

Mosha e shtyrë • Mutacionet gjenetike • Histori riprodhuese • Të kesh gjoks të dendur • Histori personale e kancerit të gjirit ose sëmundje të caktuara jo kanceroze të gjirit • Histori familjare të kancerit të gjirit ose vezoreve • Trajtimi i mëparshëm duke përdorur terapi rrezatimi • Gratë që morën ilaçin dihylstilbestrol (DES)

SIMPTOMAT: Simptoma më e zakonshme e kancerit të gjirit është një gungë ose masë e re. Ato madje mund të jenë të dhimbshme. Për këtë arsye, është e rëndësishme që çdo masë e re e gjirit, gungë ose ndryshim i gjirit të kontrollohet nga një profesionist i kujdesit shëndetësor me përvojë.

Shenjat dhe simptomat e kancerit të gjirit mund të përfshijnë: Një gungë ose trashje e gjirit që ndihet ndryshe nga indet përreth • Ndryshimi në madhësinë, formën ose pamjen e gjirit • Ndryshimet në lëkurën mbi gji, të tilla si zbehja • Qërimi ose copëtimi i zonës së pigmentuar të lëkurës që rrethon thithën (areola) ose lëkurën e gjirit • Skuqje ose gropë e lëkurës mbi gjoksin tuaj, si lëkura e një portokalli

DIAGNOZA: Kanceri i gjirit mund të zbulohet deri në pesë vjet para se të ketë ndonjë shenjë klinike të tij, duke përdorur një test gjaku që identifikon përgjigjen imune të trupit ndaj substancave të prodhuara nga qelizat tumorale, sipas hulumtimit të ri.

Me rastin e Muajit Tetor si muaj i rëndësishëm në vetëdijesimin e grave për diagnostikimin e hershëm të kancerit të gjirit, Cambridge Clinal Laboratories ka vendosur që të ofrojë deri në -60% ZBRITJE, për gjininë femërore, në të gjitha analizat që kryhen në laboratorin tonë në Emshir (shumë shpejt edhe në Ulpjanë)

Analiza Tumor Marker bëhet me çmim 10.70€ (zbritje nga 16.20€)

Më shumë info Klikoni KËTU.

Artikull i sponsorizuar