Gratë shtatzëna duhet të shmangin kafeinën për dy arsyje, sugjeron studimi

2020-11-29 në ora 17:00

Konsumimi i rregullt i kafeinës mund të rrisë rreziqet gjatë shtatzënisë, duke përfshirë abortin e mundshëm dhe ndryshimet në zhvillimin e fetusit.

Megjithëse, këshillat aktuale shëndetësore supozojnë se konsumimi i moderuar i kafeinës gjatë shtatzënisë është i sigurt, autori i studimit të fundit gjeti prova bindëse se gratë shtatzëna duhet të shmangin kafeinën shkruan VeryWellFamily, transemton GazetaShneta.

Mësoni më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KËTU

Jack James, profesor i psikologjisë në Islandë, shqyrtoi 48 studime në dy dekadat e fundit.Ai zbuloi se 32 prej tyre sugjeruan rrezik të shtuar në:

-Abort spontan

-Peshë të ulët të foshnjes

Në anën tjetër, hulumtimet e vitit 1980 dhe 90 kanë treguar se përdorimi i kafeinës gjatë shtatzënisë ndikoi te foshnja duke shfaqur simptoma si gjumë jo të mirë, nervozë, frekuenë të lartë të rrahjeve të zemrës, probleme me frymëmarrje e shumë të tjera.

Informacion shtesë: Gratë shtatzëna duhet të kenë parasysh se ka mjaftueshëm prova për të garantuar kujdes kur bëhet fjalë për konsumimin e kafeinës.Nëse nuk mund të heqni dore plotësisht nga kafeina, mund të konsumoni çaj të gjelbër, që ka nivele të ulëta të stimuluesve./GazetaShneta/